NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy

 NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy are part of NCERT Solutions for Class 7 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy

STANZAS FOR COMPREHENSION

Read the following extracts and answer the questions that follow by choosing the correct option :
Question 1.
Grown-ups say things like :
Speak up
Don’t talk with your mouth full
Don’t stare
Don’t point
Don’t pick your nose
(Page 69)
Word-Notes Grown up-elderly, बड़ी उम्र के लोग। With your mouth full—loudly, जोर-जोर से। Stare-look long and intently, घूरना। Pick your nose-put finger in your nose, अपनी नाक में ऊँगली देना।

हिन्दी अनुवाद : बड़े लोग इस तरह की बातें कहा करते हैं : जवाब दो/जोर से मत बोलो/घूरो मत। इशारा मत करो /नाक में उंगली मत डालो/

Paraphrase : It is the habit of the grown-ups to counsel the youngsters. They keep instructing the child to speak up even when the child does not want to make the reply. They further advise him not to talk loudly and that he should not stare at anything. Further, he is told not to point fingers at anybody and also never to dig his fingers in his nose.

Multiple Choice Questions
Question 1.
The instructions are given so that
(a) the children become
(b) the children misbehave indisciplined
(c) the children become mature
(d) the children learn good manners
Answer.
(d) the children learn good manners

Question 2.
Who have the habit of always instructing the child ?
(a) Adolescents
(b) Grown ups
(c) Mothers
(d) Parents
Answer.
(b) Grown ups

Question 3.
How far are the instructions liked by the children ?
(a) They are not liked by most children
(b) They are liked by most children
(c) They are not liked by some children
(d) They are liked by none of the children
Answer.
(a) They are not liked by most children

Question 2.
Sit up
Say please
Less noise
Shut the door behind you
Don’t drag your feet
Haven’t you got a hankie ?
Take your hands out of
your pockets
(Page 69)
Word-Notes : Sit up-sit straight, सीधे बैठो। Less-reduce, कम करो। Drag-trail on the ground, घसीटना। Hankie-handkerchief, रूमाल।

हिन्दी अनुवाद : सीधे बैठो। कहो ‘कृपया’/शोर कम/दरवाजा बंद करके अंदर आओ/पैर घसीट कर मत चलो/ क्या तुम्हारे पास रूमाल नहीं है ? अपने हाथ अपनी जेब से बाहर निकालो/

Paraphrase : The elders too have certain directions to give him. They tell him to sit with a proper posture, to say please and make less noise. The child should also shut the door behind him and never drag his feet while walking. He should always have a hankie for ready use and should keep his hands out of the pockets.

Questions.

1. Who speaks these lines and to whom ?
2. How should one walk ?
3. How should one stand ?

Answers.

1. A grown-up speaks these lines. These are spoken to a child.
2. One should walk without dragging one’s feet.
3. One should stand with one’s hands out of one’s pocket.

Question 3.
Pull your socks up
Stand up straight
Say thank you
Don’t interrupt
No one thinks you’re funny
Take your elbows off the table

Can’t you make your own
mind up about anything ?
(Page 70)
Word-Notes : Socks-stockings, जुराब। Straight-erect, सीधे। Interrupt-speak in, बीच में बोलना। Funny-interesting, आकर्षक। Elbows-कोहनी। Off-away, दूर। Make up your mind—decide, फैसला करो|

हिन्दी अनुवाद : अपने जुराब ऊपर करो/सीधे खड़े हो/धन्यवाद बोलो/बीच में मत बोलो/कोई तुम्हें आकर्षक नहीं समझ रहा। मेज से अपनी कोहनियाँ हटाओ/क्या किसी चीज में तुम खुद फैसला नहीं कर सकते ?

Paraphrase : The child has to be a refined being. He should wear his socks properly and pull them up. He should stand straight and not clumsily. He should also take care to say thank you’on being given something. He should never interrupt during a conversation. He should not behave in a funny manner to draw attention. He should keep his elbows off the table. At times, he should be wise enough to take his own decisions.

Multiple Choice Questions
Question 1.
To behave in public one needs
(a) to be well-mannered
(b) to groom himself
(c) to take training
(d) to be polite
Answer.
(a) to be well-mannered

Question 2.
The child stops speaking when asked
(a) to remain silent
(b) not to interrupt
(c) to start speaking
(d) not to shout
Answer.
(b) not to interrupt

Question 3.
The above lines are addressed to
(a) the audience
(b) the readers
(c) the adults
(d) the children
Answer.
(d) the children

Question 4.
In the above lines, the speaker is
(a) true
(b) false
(c) partially wrong
(d) partially correct
Answer.
(a) true

Question 5.
The speaker does not allow
(a) liberty in any action
(b) the child to speak himself
(c) that he should use his own brain
(d) the child to remain quiet
Answer.
(a) liberty in any action

Question 6.
When there is no liberty, the child cannot
(a) do his very best
(b) make his own decision
(c) satisfy his desire of excelling
(d) work to the maximum
Answer.
(b) make his own decision

TEXTUAL QUESTIONS
(Page 70)

Working with the Poem

Question 1.
Discuss these questions in small groups before you answer them.
(i) When is a grown-up likely to say this ?
Don’t talk with your mouth full.
(ii) When are you likely to be told this ?
Say thank you.
(iii) When do you think an adult would say this ?
No one thinks you are funny.
Answer.
(i) A grown-up is likely to say this when the child speaks loudly.
(ii) When the child is given something, he is likely to be told “Say thank you”.
(iii) An adult would say these words when the child is trying to catch attention.

Question 2.
The last two lines of the poem are not prohibitions or instructions. What is the adult now asking the child to do ? Do you think the poet is suggesting that this is unreasonable ? Why?
Answer.
In these lines, the adult is asking the child to behave like an adult. The poet is rightly suggesting that this is most unreasonable. The truth is that the child is not allowed to make up his/her own mind.

Question 3.
Why do you think grown-ups say the kind of things mentioned in the poem ? Is it important that they teach children good manners, and how to behave in public ?
Answer.
The grown-ups say such things with different intentions. Many a time, they are trying to teach children good manners. They tell him how to behave in public. They consider it their duty to do so. It is very important for them.

Question 4.
If you had to make some rules for grown-ups to follow, what would you say ? Make at least five such rules. Arrange the lines as in a poem.
Answer.
Rules for the grown ups :
(i) Don’t talk to your child loudly.
(ii) Listen to him when he says something.
(iii) Take him with you whenever you go to a party.
(iv) Ask him his preference about food.
(v) Don’t disturb him during his favourite TV programme.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem Chapter 4 Chivvy, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Nisha Singh

Hii Friend's. My name is Nisha Singh. I am From Mp. My qualification is 10th,12th, COPA(iti) and B.Sc IT right now. With this I have also become a front-end developer. and I am a full-time blogger and YouTuber. I love blogging and sharing knowledge information worldwide so everyone can easily reach what we have.

Post a Comment

Previous Post Next Post